کرونا موجب تعطیلی آموزش دروس مهندسی در دانشگاه صنعتی اصفهان نخواهد شد.

معاون آموزشی دانشکده مهندسی برق و کامپیوتر دانشگاه صنعتی اصفهان، گفت: کرونا موجب تعطیلی آموزش دروس مهندسی در دانشگاه صنعتی اصفهان نخواهد شد و برای پوشش کامل دروس به صورت آنلاین هم از نظر تکنولوژی مشکلی نداریم.

معاون آموزشی دانشکده مهندسی برق و کامپیوتر دانشگاه صنعتی اصفهان، طی مصاحبه ای با  خبرگزاری علم و فناوری از اصفهان، در رابطه با برگزاری کلاس‌های آموزش مجازی، با بیان این که در حال حاضر حدود 30 نفر از استادان این دانشکده در حال تامین محتوای بیش از 40 گروه درسی در مقاطع کارشناسی و تحصیلات تکمیلی هستند، گفت: کلاس‌های مجازی هم به صورت آنلاین و هم به صورت تدریس آفلاین به همراه برگزاری جلسات ویژه رفع اشکال تعاملی و آنلاین برگزار می‌شوند.

 محمد رضا احمد زاده در گفتگو با خبرنگار این خبرگزاری افزود: برای افزایش تعداد کلاس‌های آنلاین و پوشش کامل دروس به صورت آنلاین، از نظر تکنولوژی مشکلی نداریم و تنها محدودیت پهنای باند و سرورها موجب محدودیت برگزاری کلاس‌های آنلاین به صورت همزمان خواهد بود که ان شاءالله این محدودیت ها نیز در صورت استقبال و درخواست سایر استادان برای ارائه کلاس با اتخاذ تدابیر مناسب قابل رفع است.

وی گفت: استادان دانشگاه صنعتی اصفهان پیشتاز در تولید و استفاده از سامانه‌های الکترونیکی در حوزه آموزش و پژوهش هستند، از جمله توسعه سیستم گلستان که به صورت فراگیر در بسیاری از دانشگاه های کشور مورد استفاده قرار می گیرد و کلیه فرآیندهای اداری آموزشی و پژوهشی دانشجویان را پوشش می دهد.

احمدزاده اظهار داشت: از طرف دیگر دانشگاه صنعتی اصفهان از سال 1385 دوره هایی را مخصوص آموزش از راه دور (آموزش‌های الکتریکی و مبتنی بر وب) پایه گذاری کرده است که این دوره ها در سال‌های اخیر گسترش کمی و کیفی داشته‌اند.

وی ادامه داد: به همین دلیل و بتدریج از سال 1385 زیرساخت‌های لازم برای برگزاری این دوره ها در دانشگاه صنعتی اصفهان فراهم شده و تعدادی از استادان دانشگاه، به دلیل مشارکت فعال در برگزاری این دوره‌ها، از تجربه و پیشینه مناسبی در برگزاری آموزش از راه دور برخوردارند.

معاون آموزشی دانشکده مهندسی برق و کامپیوتر دانشگاه صنعتی اصفهان، افزود: در کنار سامانه گلستان، زیر ساخت سامانه مدیریت یادگیری  (lms)  نیز وجود دارد که تا قبل از تعطیلی کلاس‌های حضوری به دلیل بحران ناشی از شیوع  ویروس کرونا،  عمدتاً به منظور تامین محتوای کمک آموزشی نظیر اسلاید، فیلم، و کتابهای مرجع الکترونیکی و همچنین ارسال تکالیف درسی به صورت الکترونیکی و بدون کاغذ مورد استفاده قرار می‌گرفت.

وی ادامه داد: زیر ساخت‌های سامانه جدید مدیریت یادگیری در دانشگاه صنعتی در طول دو سال گذشته به تدریج تکمیل شده و در حال حاضر به طور خودکار و فراگیر تمام دروسی که در سیستم گلستان توسط دانشجویان در موقع ثبت نام اخذ می‌شوند، بلافاصله در سامانه مدیریت یادگیری هم ثبت می شوند به نحوی که استادان و دانشحویان می توانند از امکانات وسیع کمک آموزشی آن استفاده نمایند.

معاون آموزشی دانشکده مهندسی برق و کامپیوتر دانشگاه صنعتی اصفهان سپس با بیان این که این سامانه از امکانات پیشرفته‌ای از جمله برگزاری کلاس‌ها و آزمون‌های آنلاین، بارگذاری تکالیف و پروژه‌ها و گزارش‌های پژوهشی، برخوردار است، تصریح کرد: بحران تعطیلی کلاس های حضوری در اثر بلای جهانی ویروس کرونا موجب شد که استفاده از امکانات آموزش مجازی و از راه دور سامانه مدیریت یادگیری به طور جدی مورد توجه استادان دانشکده قرار گرفته و هم اکنون شاهد هستیم که با گذشت سه هفته از شروع این بحران در کشور، تقریبا نیمی از استادان دانشکده، کلاس‌های خود را از طریق این سامانه برگزار نموده اند یا درحال تهیه محتوای درسی برای شروع مجدد کلاس‌ها از نیمه دوم فروردین ماه هستند.

دانشیار دانشکده مهندسی برق و کامپیوتر، اضافه کرد: کلاس‌های آموزش مجازی به صورت تعاملیِ آنلاین و یا به صورت آفلاین ارائه می‌شوند که در مورد کلاس‌های آفلاین نیز دانشجویان با استفاده از سایر امکانات ارتباطی، و از طریق جلسات الکترونیکی رفع اشکال و حل تمرین تعاملی به استادان درس دسترسی دارند. 

معاون آموزشی دانشکده مهندسی برق و کامپیوتر، با اشاره به این که در دانشگاه صنعتی اصفهان بخشی از فعالیت‌های آموزشی نظیر کلاس‌های حل تمرین، کارگاه‌های کامپیوتری، و آزمایشگاه‌ها توسط دستیاران آموزشی یا کارشناسان آزمایشگاه برگزار می‌شوند، تصریح کرد: از مهرماه  1398 در دانشکده برق و کامپیوتر تعدادی از کلاس‌های حل تمرین را به طور آزمایشی به فضای مجازی منتقل کردیم بطوری که در ترم تحصیلی گذشته، برخی از کلاس‌های حل تمرین هم به صورت حضوری و هم آنلاین وجود داشت و دانشجو می توانست انتخاب کند که در کلاسهای حضوری و یا مبتنی بر وب شرکت کند.

احمدزاده ادامه داد: تجربه ارائه این کلاس‌ها در ترم گذشته، در بحران فعلی به طور ویژه مورد استفاده قرار گرفته است. همچنین به همت سه نفر از استادان دانشکده برق و کامپیوتر دانشگاه صنعتی اصفهان، مجموعه فیلم‌های کوتاه آموزشی برای نحوه تهیه فیلم از تدریس آفلاین روی صفحه نمایشگر کامپیوتر، و همچنین فیلم آموزشی نحوه ایجاد کلاس آنلاین در سامانه مدیریت یادگیری تهیه شده است، که لینک آن در اختیار استادان قرار گرفته است.  

وی خاطرنشان کرد: پس از وقوع بحران تعطیلی کلاس‌های حضوری در اثر شیوع کرونا،  زیر ساخت‌های اصلی آموزش مجازی را در دانشگاه موجود داشتیم و در فاصله کوتاهی پس از شروع بحران، با حمایت معاون محترم ادارای مالی دانشگاه و پشتیبانی ویژه اداره تدارکات، تنها دانشگاه قلم‌های نوری ساده با قابلیت اتصال به رایانه‌های عادی تهیه شد و توانستیم امکانات لازم را در اختیار استادان متقاضی برگزاری کلاس‌های آموزش مجازی قرار دهیم به نحوی که هم اکنون استادان این امکان را دارند که طبق برنامه هفتگی، آموزش از راه دور آنلاین، و یا آفلاین را اجرایی نمایند.

وی ادامه داد: کلیه آموزش‌ها و فرآیندهایی که در کلاس آنلاین انجام می شوند ضبط شده و بعد از کلاس لینک آن در سامانه مدیریت یادگیری  قرار می‌گیرد و حتی اگر دانشجو نتواند در کلاس آنلاین حضور داشته باشد، می‌تواند بعداً بصورت آفلاین فیلم کامل از تمام مباحث تدریس شده در کلاس را مشاهده کند.

وی ادامه داد: در این سامانه، امکانات دیگری برای سوال و جواب وجود دارد و حتی صفحات مشابه تخته سفید که روی صفحه نمایشگر در اختیار استاد است می‌تواند در اختیار دانشجویان هم قرار بگیرد و همزمان چند دانشجو در صورت اجازه استاد نکاتی را روی این صفحات بنویسند یا حل مسئله ای را انجام دهند. حتی در این سامانه می تواند اتاقهای مباحثه مجزا تشکیل داد و دانشجویان را به این اتاقها تخصیص داد و هر گروه روی یک موضوع بحث و نتایج را در جلسه عمومی کلاس ارائه کنند.

 وی تاکید کرد: «البته کلاس‌های حضوری و تعاملی چهره به چهره از امتیاز و جایگاه ویژه‌ای در حوزه یادگیری و آموزش برخوردارند و کلاس‌های حضوری با کیفیت بالای آموزشی به هیچ وجه قابل جایگزینی با آموزش از راه دور نیستند.» در حال حاضر، فناوری اطلاعات و فضای مجازی امکانات خاصی را فراهم کرده که تا حدودی می‌تواند جوابگوی بحران ناشی از تعطیلی آموزش حضوری در شرایط فعلی باشد.

معاون آموزشی دانشکده مهندسی برق و کامپیوتر دانشگاه صنعتی اصفهان، در پاسخ به این سوال که چقدر از کلاسها در شرایط فعلی تشکیل می شود، بیان کرد: استادانی که از قبل با امکانات آموزش از راه دور آشنا بودند، هم اکنون کلاس‌های خود را مانند شرایط عادی و به صورت بروز ارائه نموده اند به نحوی که این کلاس‌ها بطور کامل و در موعد مشخص شده در برنامه درسی توسط استادان ارائه شده اند. البته در دو هفته اخیر و با توجه به گسترش ابعاد بحران و نگرانی در مورد ادامه تعطیلی کلاس‌های حضوری، استادان بیشتری تمایل به استفاده از امکانات آموزش از راه دور نشان داده اند به نحوی که در حال حاضر در حدود نیمی از استادان دانشکده برای تامین محتوا و شروع جدی کلاس ها از نیمه دوم فروردین اعلام آمادگی نموده اند.

وی خاطرنشان کرد: البته برای پوشش و برگزاری کامل همه کلاس‌ها بصورت آنلاین از لحاظ پهنای باند و سرورها محدودیت هایی وجود دارد و واقعیت این است که اگرچه زیر ساخت‌های مناسب نرم افزاری وجود دارند ولی ارائه کلاس‌های آنلاین همزمان برای کل دانشگاه با بیش از 10 هزار دانشجو، محدودیت‌های سخت افزاری و پهنای باند دارد که نیاز به توسعه و تقویت سرورها و افزایش پهنای باند و سرعت اینترنت دارد.

احمدزاده در خصوص وضعیت سال تحصیلی جاری و نحوه تمدید یا برگزاری امتحانات گفت: کلاس‌های مجازی با قدری تاخیر برگزار شده است و وضعیت ادامه نیمسال تحصیلی تابع شرایط کشور خواهد بود و شایسته است که استادان و دانشجویان آمادگی لازم را برای مدیریت بحران آموزشی در ادامه سال کسب نمایند. در هر صورت شورای آموزشی دانشگاه مرجع تصمیم گیری در خصوص تقویم آموزشی ترم جاری است که در زمان مقتضی اعلام خواهد شد.  

گزارش ویدیویی مرتبط- نمونه کلاس آموزش آنلاین 

 

منبع: خبرگزاری علم وفناوری استان اصفهان

 

محل نمایش: 

اخبار

ارتقاء امنیت وب با وف بومی